fbpx
Hero bild

Vad är en tjänstebil?

Tjänstebil är ett samlingsbegrepp för bil i tjänsten. Men villkoren ser olika ut beroende på vilken typ av tjänstebil du väljer. Här är de alternativ som finns.

Servicebil/bruksbil

En servicebil används i tjänsten, till exempel av servicetekniker och säljare. Den privata användningen är begränsad till max 10 mil fördelat vid tio tillfällen. Användaren bör föra körjournal, annars kan man bli upptaxerad. Kontrollera med Skatteverket innan att din bil blir godkänd som bruks- eller servicebil för att slippa efterbeskattning. Vanligtvis räcker det med att visa att du har en egen bil privat.
En servicebil får stå parkerad hemma när den inte används, till skillnad från en bruksbil, som ska vara parkerad på arbetet när den inte är i bruk.

Förmånsbil
En förmånsbil är en tjänstebil som även får användas privat. Bilen räknas då som en löneförmån och den anställde ska betala förmånsskatt. Hur hög skatten blir beror på bilens förmånsvärde, som skatteverket bestämmer årligen för varje bilmodell. Du hittar skatteverkets hjälp för bilförmånsberäkning här.

Hyrbil
Ska du bara ha en bil under ett år eller kortare tid kan hyrbil vara ett bra alternativ. Då betalar företaget en hyresavgift för bilen som innefattar allt utom bränslet. Om du även ska ha rätt att använda den privat ska bilen förmånsbeskattas.

Personalbil
Personalbil innebär egentligen bara att företaget erbjuder en bättre finansiell lösning av bilköpet än du som privatperson kan få. Ett företag lyckas ofta pressa priset mer än vad en privatperson kan, men du får ofta färre modeller och tillval att välja mellan. För en personalbil står du själv för kostnaden i form av löneavdrag.

Privatbil i tjänsten
Om du kör din egen bil i tjänsten kan du få milersättning av arbetsgivaren. Den skattefria ersättningen är 18:50 kr per mil (2017). Om du får högre ersättning än så betraktas den överstigande delen som skattepliktig förmån, oavsett vilka faktiska kostnader du har för bilen.
Om din arbetsgivare inte ger milersättning kan du göra avdrag i deklarationen med 18:50 kr per mil. Då måste du dokumentera dina körningar genom reseräkning eller körjournal.
Att använda sin privata bil i tjänsten kan vara ett bra alternativ om du kör mindre än 1000 mil per år privat. Om du kör mer är förmånsbil ofta mer intressant.

 

Leasingbil
Ett begrepp som bara berättar att bilen finansierats genom någon form av leasing. Det säger ingentingom vilka regler som gäller eller hur beskattningen ser ut. Företaget väljer oftast mellan operationell leasing och finansiell leasing. Ibland har leasingbolagen egna namn på de olika alternativen, men i grunden är det dessa två varianter som avses.
Vilket alternativ företaget väljer beror i regel på hur stor kontroll man vill ha över kostnaden. Den största skillnaden mellan finansiell och operationell leasing är vem som garanterar restvärdet. Vid finansiell leasing är det kunden, vid operationell leasing är det leasinggivaren.
Läs mer om leasing för företag hos vår samarbetspartner Santander här.

 

OPERATIONELL LEASING:
Operationell leasing är ett enkelt och tryggt lesingavtal. I princip är det ett hyresavtal med alla normalkostnader förutom bränsle inräknade. Bilen ägs av leasingbolaget, som tillåter din arbetsgivare att bokföra utgiften som rörelsekostnad. Det tillkommer sällan obehagliga överraskningar i form av extra kostnader – om inte bilen slits hårt, vilket ger leasingbolaget rätt att kräva ersättning. Överlag blir dock operationell leasing lite dyrare för företaget, som dock kan avtala med leasinbolaget om hur man delar på vinsten/förlusten när bilen säljs efter leasingperioden.

Villkor med operationell leasing:
– Din arbetsgivare äger inte bilen
– Inget kapital är bundet
– Leasingavgiften är en form av hyra
– Kostnaden är lätt att förutse och budgetera
– Hela hyreskostnaden och halva momsen är avdragsgill för företaget
– Om leasingbilen kan säljas med vinst efter avtalsperioden tillfaller den leasingbolaget. Är bilen mer sliten än normalt får din arbetsgivare ta den kostnaden.

 

FINANSIELL LEASING
Din arbetsgivare står som ägare av bilen, och får ta eventuella tillkomande kostnader. Det restvärde som bestäms när avtalet tecknas är inte självklart det värde bilen har vid avtalets slut. Om bilen är värd mer än restvärdet när avtalstiden är slut tillfaller pengarna arbetsgivaren. På samma sätt får företaget ta en eventuell förlust.

Villkor med finansiell leasing:
– Din arbetsgivare äger bilen
– Finansieringen är en form av lån mellan din arbetsgivare och leasingbolaget
– Halva momsen är avdragsgill för din arbetsgivare
– Den totala kostnaden för bilen under avtalsperioden är oförutsägbar

Kontakta oss

Arvika

Karlstad

Kristinehamn

Arvika

Vår bilhall i Arvika finner du centralt intill 61an. Här kan du titta närmare på Kias modellprogram och boka provkörning. Hos oss finns också verkstad, tillbehör och reservdelar.

Hitta hit
Timmi Rask

Försäljningschef

0570 75 44 01

timmi.rask@wafabbil.se

Viola Johansson

Säljare

0570 75 44 02

viola.johansson@wafabbil.se

Karlstad

Vår bilhall i Karlstad finner du på Våxnäs. Här kan du titta närmare på Kias modellprogram och boka provkörning. Hos oss finns också verkstad, reservdelar, tillbehör och rekond.

Hitta hit
Karin Ericsson

Företagssäljare Kia

054-14 47 11

karin.ericsson@wafabbil.se

Erik Skoog

Företagssäljare Kia/Maxus transportbilar

054-14 47 61

erik.skoog@wafabbil.se

Kristinehamn

Vår bilhall i Kristinehamn finner du centralt bredvid Coop. Här kan du titta närmare på Kias modellprogram och boka provkörning. Hos oss finns också verkstad, tillbehör, reservdelar och rekond.

Hitta hit
Björn Calmborg

Säljare

0550-77 55 24

bjorn.calmborg@wafabbil.se