fbpx Hero bild

Laddbox för säkrare hemmaladdning

Till dig som funderar på att köpa en laddbar bil

Att köra bil på el är en fantastisk upplevelse men glöm inte att tänka på elsäkerheten innan den nya bilen står på uppfarten. Laddning av eldrivna fordon ställer tuffa krav på elinstallationen då strömstyrkan är hög under lång tid. Elsäkerhetsverkets och Wafab Bils rekommendation för laddning i hemmet är via laddbox med typ 2-kontakt som installerats av en fackman. Här på Wafab Bil kan vi berätta om vilka alternativ Kia erbjuder för laddbox och installation.

Pris från 17.500 kr
Inklusive laddbox och standardinstallation.

Från och med 1 januari 2021 ändrades bidraget från Naturvårdsverket för installation av laddbox till att nu ersättas av en skattereduktion för installation av ”grön teknik” liknande rut och rot. I korthet innebär det att den som installerar grön teknik såsom laddningspunkt för elfordon, nätanslutet solcellssystem eller system för lagring av egenproducerad elenergi kan få en skattereduktion på upp till 50 procent av kostnaden för arbete och material. Dock högst 50 000 kr per person och år. För dom som gjorde installationen innan den 31 december 2020 så finns fortfarande möjlighet att ansöka om bidrag, förutsatt att ansökan skickas till Naturvårdsverket inom sex månader efter slutförd installation. För mer information, besök skatteverket.se och läs mer om grön teknik.

Laddboxar

Laddboxar

 

 

 

Installerat och Klart S
– En liten och snabb laddbox

För dig som vill ha en liten kvalitetsbox. Vill du ha en smidig och bekväm laddning i vardagen rekommenderas boxen med fast typ 2-kabel. Om du vill ha en flexiblare lösning så är det versionen med typ 2-uttag du ska satsa på.

 

Installerat och klart XL
– Laddbox med 2 st uttag

En laddbox som är perfekt för dig som vill ladda två elbilar samtidigt då den har två typ 2-uttag. Effekten delas mellan de två uttagen när två bilar laddar och med hjälp av de två inbyggda elmätarna kan man få korrekt särredovisning av förbrukningen. Boxen har integrerad RFID.

 

 

 

 

Laddboxar

Information från elsäkerhetsverket

Ladda i vanligt eluttag

Elsäkerhetsverket avråder från regelbunden laddning i vanliga vägg- och motorvärmaruttag eller industridon.

• Gamla eller felaktiga kopplingar och kabelförgreningar i fastigheten kan orsaka varmgång vid hög belastning, vilket i sin tur kan leda till brand. Låt därför ett elinstallationsföretag kontrollera elinstallationen.

• Vanliga vägg- och motorvärmaruttag (Schuko) är inte gjorda för elbilsladdning och klarar inte återkommande hög belastning under lång tid — begränsa därför alltid laddningen till 8-10A och häng upp kontrollboxen i en krok.

• Om fastighetens jordfelsbrytare inte är anpassad för laddning av elbilar finns risk att den inte skyddar vid fel.

Regler, krav och förutsättningar – vad gäller?

Regelverk och krav på utförande förändras i takt med ändrad användning och att ny teknik införs. Denna förändring liksom det faktum att en elanläggning åldras tekniskt, innebär att den ibland behöver förnyas för att hållas säker. Ansvaret för att el-anläggningen hålls säker ligger på dig som innehavare.

Du behöver bland annat ta ställning till följande, där en elbesiktning kan vara till hjälp.

• Hur och var kommer du att behöva ladda? Tänk både på ditt behov idag och ditt framtida behov.

• Är elanläggningen i sådant skick och utförande att du kan belasta den på det sätt laddningen innebär?

• Kan något befintligt eluttag användas för laddningen eller finns det begränsningar i fastighetens elinstallation?

• Vilket elinstallationsföretag ska jag låta installera min nya laddpunkt? Företaget ska vara registrerat hos Elsäkerhetsverket med verksamhetstypen.

Laddbox – det säkrare alternativet

En laddbox har en kontakt som klarar hög belastning under lång tid. Laddningen övervakas och anslutningen spärras elektriskt för att förhindra i- och urkoppling under belastning. Vi på Wafab Bil hjälper dig att välja den variant som passar dig bäst.

 

Laddboxar

Kontakta oss

Karlstad

Kristinehamn

Sunne

Karlstad

Vår bilhall i Karlstad finner du på Våxnäs. Här kan du titta närmare på Kias modellprogram och boka provkörning. Hos oss finns också verkstad, reservdelar, tillbehör och rekond.

Hitta hit
Amir Santa

Reservdelschef

054-14 47 22

amir.santa@wafabbil.se

Jesper Karlsson

Servicerådgivare

054-14 47 35

jesper.karlsson@wafabbil.se

Glenn Andreasson

Servicerådgivare

054 - 14 47 28

glenn.andreasson@wafabbil.se

Per Överström

Reservdelsrådgivare

054 - 14 47 24

per.overstrom@wafabbil.se

Leif Andersson

Verkstadschef

054 - 14 47 32

leif.andersson@wafabbil.se

Kristinehamn

Vår bilhall i Kristinehamn finner du centralt bredvid Coop. Här kan du titta närmare på Kias modellprogram och boka provkörning. Hos oss finns också verkstad, tillbehör, reservdelar och rekond.

Hitta hit
Mikael Hedman

Reservdelsrådgivare

0550-77 55 41

mikael.hedman@wafabbil.se

Anna Gustafsson

Servicerådgivare

0550-77 55 32

anna.gustafsson@wafabbil.se

Charlotte Berg

Servicechef

0550-77 55 31

charlotte.berg@wafabbil.se

Sunne

Vår bilhall i Sunne finner centralt bredvid E45an. Här kan du titta närmare på Kias modellprogram och boka provkörning. Hos oss finns också verkstad, tillbehör och reservdelar.

Hitta hit
Robert Bäckström

Servicechef

0565-75 50 05

robert.backstrom@wafabbil.se